برگزیده جایزه ملی فاب نقره‌ای مطرح کرد: جلب اطمینان پژوهشگران با سامانه «ساعت»

محمد ربیعی، دانشجوی مقطع دکترا در رشته مهندسی فناوری اطلاعات با گرایش تجارت الکترونیک دانشگاه علم و صنعت ایران است و کارشناسی‌‌ارشد خود را در همین رشته و گرایش از دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی دریافت کرده و دانش‌آموخته مقطع کارشناسی در رشته مهندسی نرم‌افزار از دانشگاه شهید باهنر کرمان است.
وی همچنین به‌عنوان عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران مشغول به کار است. عمده پژوهش‌های او در حوزه‌های مدیریت پژوهش، تجزیه و تحلیل سیستم‌های اطلاعاتی و بازاریابی الکترونیکی است و زمینه‌های پژوهشی مورد علاقه وی، متن‌کاوی، پردازش زبان طبیعی و تحلیل رفتار کاربران است.
در این بخش گفت‌و‌گویی با محمد ربیعی مجری سامانه ساعت برگزیده جایزه ملی فاب (فناوری اطلاعات برتر) در چهارمین همایش ملی مدیران فناوری اطلاعات در مورد سامانه سامانه عرضه و تقاضای پژوهش(ساعت)، پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران(ایرانداک) داریم.

در چهارمین همایش ملی مدیران فناوری اطلاعات موفق به دریافت فاب نقره‌ای شدید، دستاورد ارائه شده به این همایش که منجر به کسب این جایزه شد چه بوده و چه قابلیت‌های را داراست؟

دستاورد ارائه شده سامانه عرضه و تقاضای پژوهش(ساعت) بود. این سامانه پیوندی محکم و کارا میان نیازهای پژوهشی کشور و توانمندی‌های جامعه پژوهشی برقرار می‌کند. سامانه ساعت از یک سو امکان ثبت تقاضاهای پژوهشی سازمان‌ها و نهادهای مختلف و نیز اعلام حمایتهای مختلفی که از این پژوهش‌ها به عمل می‌آورند را فراهم می‌کند و از سوی دیگر بستری را برای معرفی توانمندی‌ها و قابلیت‌های پژوهشگران به صنعت ایجاد می‌کند. سامانه قابلیت‌های فراوانی را در حوزه مدیریت پژوهش در اختیار سه گروه اصلی بازار پژوهش شامل سازمان‌ها و نهادهای نیازمند پژوهش، پژوهشگران و نهادهای تولیدکننده پژوهش و سیاست‌گذاران و مدیران عالی حوزه پژوهش قرار می‌دهد.

ویژگی ممتاز دستاورد ارائه شده نسبت به نمونه‌های مشابه چه بوده است؟ از منظر فرایندی این سامانه در فاز نخست خود پژوهش در حوزه پایان‌نامه‌ها و رساله‌های دانشجویی را تحت پوشش قرار داده است و در فاز بعدی اقلام مختلف پژوهشی را شامل می‌شود که از این جهت با سامانه‌هایی که صرفا حوزه خاصی از پژوهش را برای بخش کوچکی از نقش‌آفرینان پژوهش تحت پوشش قرار می‌دهند متفاوت است. از طرف دیگر این سامانه برخلاف دیگر سامانه‌ها، ارتباطی دو طرفه بین پژوهشگر و متقاضی پژوهش ایجاد می‌کند و هر دو طرف امکان مدیریت درخواست‌های خود را خواهند داشت.

از منظر فناوری، این سامانه علاوه بر استفاده از جدیدترین تکنولوژی‌های رایج تولید نرم‌افزار، از پردازش زبان طبیعی (NLP) و نیز سیستم تصیم‌یار (DSS) بهره برده است.

از منظر مدیریتی نیز از آنجا که این سامانه از طرف پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران با مامویت‌های کلان ملی در حوزه مدیریت پژوهش مورد استفاده قرار گرفته است، اطمینان کاربران را در سطح عالی فراهم کرده است.

سامانه شما در چه سطحی قابلیت استفاده دارد؟

این سامانه به آدرس http://saat.irandoc.ac.ir در سطح ملی مورد استفاده قرار گرفته است و در حال حاضر بسیاری از وزارت‌خانه‌ها، سازمان‌ها، بانک‌ها و شرکت‌های دولتی و خصوصی نیازهای پژوهشی خود را در آن ثبت می‌کنند همچنین دانشجویان تحصیلات تکمیلی کشور در آن ثبت‌نام کرده و به دنبال انجام پژوهش‌های مورد علاقه خود و بهره‌مندی از حمایت‌های پژوهشی هستند. بر مبنای مصوبه شورای عالی عتف که به امضای رئیس جمهور رسیده است تمامی سازمان‌ها ملزم به ثبت نیازهای پژوهشی خود در این سامانه هستند.

چه دستاوردی برای همایش پنجم دارید؟

ایرانداک هر ساله دستاوردهای مختلفی را در حوزه ثبت، ساماندهی، اشاعه و تحلیل اطلاعات در کشور عرضه می‌کند که با توجه به سیاست‌های داخلی برخی از این دستاوردها در همایش ملی مدیران فناوری اطلاعات شرکت می‌کنند. بنده هم به‌عنوان عضوی از ایرانداک در برخی از این دستاوردها سهم کوچکی دارم اما اجازه دهید تا تصمیم‌گیری نهایی در مورد دستاوردهایی که در همایش پنجم شرکت خواهند کرد به این بسنده کنیم که در همایش پنجم قطعا شاهد ارائه دستاوردهای ارزشمندی از طرف جامعه پژوهشی و مخصوصا ایرانداک خواهیم بود.

اگر پیشنهاد و نقطه نظری درباره همایش دارید ممنون می شوم بفرمایید.

ضمن تشکر از برگزارکنندگان این همایش که خلاء بزرگی را در فناوری اطلاعات کشور شناسایی و با برگزاری موفق و هر ساله این همایش سعی در پر کردن این خلاء داشته است و همایش توانسته است جایگاه اصلی خود را به خوبی پیدا کند؛ پیشنهاد می‌کنم در بخش اطلاع‌رسانی به دانشجویان، شرکت‌های دانش‌بنیان، انجمن‌های علمی و استارت آپ‌ها تلاش بیشتری شود. به گمان من هنوز بسیاری از فعالان حوزه فناوری اطلاعات از این همایش و جایزه ملی فاب اطلاعات کافی ندارند و اطلاع‌رسانی بهتر موجب خواهد شد تا شاهد ارائه دستاوردهای ارزشمندتر و متنوع‌تری به این همایش باشیم.

بازگشت1396/03/31