حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان / رویکرد دبیرخانه شورای عالی عتف نسبت به اجرای قانون این شرکت‌ها

در حاشیه برگزاری چهارمین همایش مدیران فناوری اطلاعات، معاون اجرایی دبیرخانه شورای عالی عتف، در خصوص تشکیل شورای عالی عتف و نظارت بر عملکرد دستگاه‌ها در حوزه قانون شرکت‌های دانش‌بنیان موضوعاتی را بیان کرد، که در ادامه می‌خوانید:

تشکیل شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری در سال 1383 بر اساس مواد 3 و 4 در قانون وزارت عتف پیش‌بینی شده است. در این شورا یکی از مهم‌ترین وظایفی که ذکر شده سیاست‌گذاری در حوزه علم و فناوری است.
مهندس کاظمی، ارکان شورا را  این‌گونه معرفی کرد: رئیس جمهور، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، و وزیر آموزش و پرورش. غیر از ایشان 2 تا 4 نفر از اعضای هئیت دولت عضو این شورا هستند: جناب آقایان حجتی وزیر جهاد کشاورزی، زنگنه وزیر نفت، واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، و چیت‌چیان وزیر نیرو. هم‌چنین رئیس سازمان برنامه و بودجه (مدیریت و برنامه‌ریزی سابق)، رئیس بانک مرکزی، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، سه نفر از رؤسای دانشگاه‌ها، سه نفر از انجمن‌های علمی، سه نفر از حوزه بخش خدمات خصوصی، و رؤسای فرهنگستان‌های جمهوری اسلامی شاکله اصلی این شورای عالی را تشکیل می‌دهند. قرار بود شورای عالی عتف، هر سال 4 بار تشکیل جلسه بدهد که در دولت یازدهم به دلیل هماهنگ کردن ترکیب گسترده این شورا، در هر سال امکان برقرار دو جلسه محقق شده است.
مهندس کاظمی ادامه داد: این شورا بر اساس قوانین مختلف و آیین‌نامه‌های مصوب، وظایفی بر عهده دارد؛ یکی از وظایف آن نظارت بر عملکرد دستگاه‌هایی است که درحوزه قانون شرکت‌های دانش بنیان فعالیت می‌کنند. آنچه تاکنون از این قانون در شورای عالی استفاده شده است، راهبری و نظارت در حوزه قانونی حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و ظرفیت‌های آن است که همچنان نیازمند فعالیت‌های بیشتری است. در اینجا دو برنامه پیش‌بینی شده است: 1) داشبورد مدیریتی نظارت و راهبری فعالیت‌های شرکت‌های دانش بنیان؛ و 2) سامانه ارتباط مستقیم با شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان. طبق قانون، رسیدگی به شکایات از دستگاه‌های اجرایی که در حوزه  قانون شرکت‌های دانش‌بنیان وجود دارد، بر عهده دبیرخانه این شورای عالی است. اگر شرکت‌های دانش‌بنیان در فرآیند انجام کار با مشکلی مواجه شوند و دستگاه اجرایی در کار آنها اختلال ایجاد کند، باید شکایات خود را به این دبیرخانه ارائه دهند.
مهندس کاظمی، شرکت‌کنندگان در همایش را مخاطب قرار داده و به طرح این پرسش پرداخت: آیا در اقتصاد فعلی ما وجود شرکت‌های دانش‌بنیان می‌تواند پا بگیرد و در چنین شرایطی اگر بخواهیم این شرکت‌ها را تقویت کنیم چه کاستی‌هایی باید جبران شود؟
ایشان با انتقاد از سازمان برنامه و بودجه، چالش پیش روی شرکت‌های دانش‌بنیان را قبضه تمام امور توسط این سازمان  قلمداد کرده و معتقد بودند تا زمانی که سازمان برنامه و بودجه، تصمیم‌گیری‌ها درباره شرکت‌های دانش‌بنیان در اختیار کامل خود دارد، صحبت از موضوع توسعه و ارتقای سهم تولید ناخالص داخلی یا همان GDP از تولید ناخالص ملی جدّی نخواهد بود.
در ادامه مهندس کاظمی به کاهش سطح شرکت‌های دانش‌بنیان اشاره کرده و بیان داشت: اگر به تعداد شرکت‌های ثبت‌شده نگاهی بیاندازیم، تنها 30 درصد از شرکت‌های صنعتی که بالای 10میلیارد تومان درآمد سالانه‌ آنهاست، توانسته‌اند در مقیاس شرکت‌های دانش‌بنیان شناخته شوند. سایر آنها در مقیاس شرکت‌های نوپا قرار گرفته‌اند. وی پرسش دوم خود را به آسیب‌شناسی موضوع فوق اختصاص داد؛ چرا چنین اتفاقی می‌افتد؟
در خلال سخنرانی مهندس کاظمی یکی از حضار حاضر در سالن پیرامون دغدغه خود در مورد قوانین حمایتی از شرکت‌های دانش بنیان صحبت کرد. او اشاره کرد که برای شرکت‌های دانش‌بنیان در سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها یک متولی وجود ندارد که کار شرکت‌های دانش‌بنیان را پیگیری کند. تنها انتظار شرکت‌های دانش‌بنیان دریافت وام از صندوق نوآوری نیست، بلکه آنها خواهان حمایت‌های بیشتری هستند. هم‌چنین وی پیشنهاد داد معاونت علمی و فناوری نهاد ریاست جمهوری در هر وزارتخانه حداقل یک نماینده اختیار نماید.
مهندس کاظمی در پایان سخنرانی خود و در پاسخ به ایشان بیان کردند: از زمانی که قانونی در کشور تصویب می‌شود تا به مرحله اجرا در می‌آید، ما نیازمند فرآیند بلوغ آن هستیم. از آنجا که در بحث شرکت‌های دانش‌بنیان در مراحل اولیه هستیم و اراده کلی سران محترم نظام بر این قرار است که این شرکت‌ها تقویت شود، جای امید و کار بسیار است.

# گزارش خبری # فرایند بلوغ یک قانون در کشور  # داشبورد مدیریتی نظارت و راهبری فعالیت‌های شرکت‌های دانش بنیان # عدم وجود یک متولی در وزارتخانه

بازگشت1396/06/08